افزایش قند خون و عدم شناسایی عفونتهای باکتریایی و قارچی توسط بدن

بر اساس مطالعات جدید مشخص گردید که بالا بودن قندخون توانایی بدن را در شناسایی و مبارزه با عفونتهای باکتریایی و قارچی مختل    می کند.

پزشکان برای مدتهای مدید می دانستندکه افراد دیابتی در معرض خطر ابتلأ به عفونتها می باشند اما آنها قطعاً نمی توانستند علت مستعد بودن این افراد را به حملات میکروبی توصیح دهند.

 محققین بریتانیایی این راز را کشف کردند. دکتر Daniel Mitchell از دانشگاه Warwick و همکارانش به بررسی شباهتهای شیمیایی ساختمانی مولکول گلوکز و دو قند دیگر به نامهای مانوز و فوکوز پرداختند. این قندها بروی سطح خارجی باکتریها و قارچها وجود دارد. در شرایط معمولی، سلولهای تخصص یافته سیستم ایمنی با شناسایی این مولکولهای قند و اتصال به آنها شروع به مقابله با این عوامل بیماریزا       می کنند. بعبارت دیگر مانوز و فوکوز پرچمهای قرمز نشانگر وجود میکروبهای مضر برای سیستم ایمنی هستند.

دکتر Daniel می گوید: هنگامیکه مقدار گلوکز (قند خون ) افزایش می یابد، اتصال گیرنده های سیستم ایمنی به مولکولهای فوکوز و مانوز مختل شده و حتی سلولهای سیستم ایمنی بیشتر به مولکولهای گلوکز متصل می شوند تا مهاجمان خارجی.

او می گوید "در حقیقت بعلت شباهت ساختمانی گلوکز سیستم ایمنی توانایی خود را برای شناسایی عوامل پاتوژن از دست می دهد". وقایعی که بر اثر افزایش قند خون اتفاق می افتد عبارتند از:

·         افزایش قند خون، فعالیت گیرنده های  C-type lectins سیستم ایمنی نظیر Mannose-binding lectin(MBL) که به قند مانوز (که بر روی دیوارۀ سلولی باکتریها و قارچها وجود دارد) متصل می شوند را مختل می کند. بر خلاف گلوکز، قند مانوز در پستانداران بصورت آزاد در خون وجود ندارد.

·         زمانی که عملکردMBL مختل شود، بدن در معرض بیماریهای مزمن التهابی قرار می گیرد، زیرا MBL در مراحل ایجاد و از بین بردن سلولهای apoptotic (سلولهای در حال مرگ ) نقش دارد.

·         با افزایش مقدار قند خون، تعدادی از گیرنده های C-type lectins نظیر MBL و همچنین عملکرد تعدادی از گیرنده های سطحی سیستم ایمنی نظیر  DC-SIGNو  DC-SIGNRنیز مختل می شود. این گیرنده ها در قسمتهای کلیدی سیستم گردش خون  و عروق نظیر پلاسما، مونوسیتها ، پلاکتها و سلولهای  اِندوتلیال جدار عروق خونی وجود دارند. ممانعت از عملکرد این مولکولهای کلیدی سبب بروز عوارض قلبی عروقی و عوارض کلیوی دیابت می شود.

تحقیقات تأثیر افزایش گلوکز بر کاهش توانایی سیستم ایمنی در شناسایی عوامل بیماریزا را تأیید می کند. محققین معتقدند که با روشهای جدید (احتمالاً دارویی) شاید بتوان سدهای دفاعی بدن را تقویت نمود، اما برای اینکار راه درازی در پیش است.

در حال حاضر تنها توصیه به بیماران، کنترل قند خون بوسیلۀ مصرف منظم دارو، تغذیه و ورزش برای جلوگیری از عوارض دراز مدت بیماری است.

منبع: www.physorg.com